• Nissan introducerar e-4ORCE på elektrifierade Nissan X-Trail och helt eldrivna Nissan Ariya
  • e-4ORCE är Nissans avancerade 4-hjulsdriftsystem med dubbla elmotorer designat för elektrifierade- och helt eldrivna modeller.
  • Nissan-teknologin e-4ORCE bygger på tre områden – elmotorstyrning, 4WD-styrning och chassistyrning
  • e-4ORCE-systemet ger kraftfull och smidig körning, hög kontroll och hantering på alla underlag samt god komfort för alla passagerare

Stockholm – Nissan tar den senaste e-4ORCE-teknologin till Europa - ett nytt och unikt 4-hjulsdriftssystem speciellt framtaget för elektrifierade fordon. Systemet erbjuder säker och trygg prestanda under alla förhållanden.

"e" i e-4ORCE står för 100 % elmotordrift. "4ORCE" hänvisar till fordonets fysiska kraft och energi - "4" representerar 4-hjulsdriften.

Nissans team av ingenjörer kombinerade sin expertis inom tre områden: elmotorstyrning, 4-hjulsdriftssystem och chassikontroll för att utveckla en innovativ teknologi som ger trygghet och dynamisk balans i vardagliga körsituationer.

För en utvecklad teknisk beskrivning av e-4ORCE förklarar Aditya Moorthy, produktchef för Nissan X-Trail, hos Nissan Automotive Europe mer här: https://europe.nissannews.com/en-GB/releases/nissan-e-4orce-system-the-revolution-of-all-wheel-drive-electrified-technology?&

e-4ORCE: en kraftfull och smidig körning

Det innovativa 4-hjulsdriftsystemet e-4ORCE utvecklades för att användas på Nissans helt eldrivna modeller, eller på modeller med den elektrifierade drivlinan e-POWER. I båda fallen drivs hjulen helt av elmotorer som får sin ström från ett effektivt litiumjonbatteri.

Gällande X-Trail har det dubbla e-motorsystemet en total effekt på 157 kW (≈210 hk) - med en 150 kW elmotor fram och en 100 kW motor bak. Detta ger en kraftfull acceleration från 0-100 km/h på 7 sekunder.

Nissan ARIYA e-4ORCE har en total systemeffekt på 225 kW (≈301 hk) och hela 600 Nm vridmoment, vilket ger en acceleration från 0-100 km/h på 5,7 sekunder.

Båda modellerna erbjuder en säker, kraftfull och smidig körupplevelse under alla körförhållanden.

e-4ORCE: Kontroll och intuitiv hantering

e-4ORCE-teknologin innebär att ett batteri ger ström till två elmotorer – en på fram- resp. bakaxeln. Föraren kan enklare följa den avsedda kurvtagningslinjen med minimal styrkorrigering, vilket ger en säkrare och mer underhållande körupplvevelse.

e-4ORCE-systemet ger även kontinuerlig chassikontroll och förbättrad styrprecision genom att förutse förarens beteende och kompensera för vanliga reaktioner.

e-4ORCE: Självförtroende på alla underlag

Med e-4ORCE fördelas vridmomentet fram och bak för att maximera greppet efter underlag och körsituation - medan bromsningen styrs individuellt för vart och ett av de fyra hjulen.

Tack vare den exakta kontroll som systemet med dubbla elmotorer ger, håller fordonet rätt kurs oavsett underlag. Nyckeln är den balanserade kraftfördelningen från de dubbla elmotorerna, som kan justeras på 1/10000-dels sekund – flera gånger snabbare än traditionella mekaniska 4-hjulsdriftssystem.

e-4ORCE: Pitchkontroll ger en bekväm åktur för alla passagerare

En ytterligare fördel med e-4ORCE är den minimala "dippning" av karossen som sker under inbromsning. Pitch-rörelsen dämpas genom att kontrollera regenerativ bromskraftbalans mellan fram- och bakaxeln. Systemet med dubbla elmotorer innebär även en högre nivå av regenerativ energiåtervinning jämfört med ett fordon med en elmotor.

"e-4ORCE är den senaste av många teknologier som utvecklats av Nissan under åren. Vi ser med förväntan fram emot att våra kunder ska få uppleva detta innovativa system på våra modeller Nissan Ariya och

X-Trail. ”Vi är säkra på att våra kunder kommer upptäcka en märkbar skillnad gällande körupplevelse”, säger Cliodhna Lyons, Vice President Product Planning, Nissan AMIEO.

Lanseringen av e-4ORCE är ett viktigt steg i Nissans elektrifierade resa mot en renare och säkrare och mer inkluderande värld.

# # #

För ytterligare information kontakta:
Lotta Thulin, PR & Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 5806 806
E-mail: cthulin@nissan-europe.com

Om Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissans import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland.
www.nissan.se

Om Nissan AMIEO (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien)
Nissan siktar mot att bli ett hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld. Hållbarhet är kärnan i Nissans långsiktiga vision, Ambition 2030.

För att möta kritiska miljö-, samhälls och kundbehov, syftar denna strategi till att leverera elektrifierade modeller och teknisk innovation på nyckelmarknader globalt.

Detta stärker Ambition 2030 som stödjer Nissans mål, att vara koldioxidneutralt över hela livscykeln för dess produkter och verksamhet till 2050. Nissan AMIEO-regionen, med EV36Zero i centrum, är redo att påskynda övergången till en elektrifierad framtid.

För mer information om Nissans produkter, tjänster och engagemang för hållbar mobilitet, besök  nissan-global.com. Du kan också följa oss på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn samt se alla våra senaste videor på YouTube.

Utfärdad av Nissan