• Om kroppen är uttorkad, gör man dubbelt så många misstag som bilförare.
  • Faktiskt lika många fel som rattonyktra förare gör.
  • Två tredjedelar av alla förare känner inte igen symptomen på uttorkning.
  • Nissans video, med NISMO-racerföraren Lucas Ordonez visar en innovativ lösning: svettsensorer i klädseltyget!

 

13.10.2017 – Nissan uppmuntrar förarna att ”ta till flaskan” – fast här gäller det naturligtvis vatten och inte alkohol – allt för att öka medvetenheten om hur uttorkning kan försämra trafiksäkerheten.

 

Riskerna med att köra bil när man druckit alkohol känner alla till, men det finns ganska lite forskning om vad som händer om man som förare inte dricker tillräckligt med vatten.

 

En undersökning1 finansierad av European Hydration Institute och genomförd av brittiska Loughborough University, fann att:

  •  Förare som endast drack en liten klunk vatten (25 ml) per timme, gjorde mer än dubbelt så många misstag i trafiken som de som druckit tillräckligt mycket.
  •  Faktum är att de gjorde lika många misstag som de som hade 0,8 promille alkohol i blodet (som är rattonykterhetsgränsen i England).
  •  Till dessa misstag hör t.ex. att man bromsar för sent, svajar i sitt körfält och t.o.m. korsar körfältsmarkeringarna.

Dessutom känner mindre än 1/3 av alla bilförare till symptomen på uttorkning; trötthet, yrsel, huvudvärk, muntorrhet och längre reaktionstider.2

 

Något så enkelt som att dricka vatten kan avhjälpa problemen. En studie utförd av två universitet 20133, visade att de som drack en halv liter vatten innan de utförde en intellektuell uppgift hade 14% snabbare reaktionstid än de som inte fick något att dricka.

 

Nu har Nissan visat upp en innovativ lösning. I dessa tider när var 6:e person använder teknik man bär på sig4, har Nissan hämtat inspiration från friskvårdssektorn för att göra bilar till ett möjligt användningsområde för avancerade ”smarta” material. 

 

I samarbete med det nederländska designföretaget Droog, har ett tekniskt avancerat beläggningsmaterial, kallat SOAK integrerats i Nissans crossover Juke. Genom att använda materialet på ratten och framsätena, har man lyckats konstruera ett enkelt men mycket effektivt system som talar om för föraren när det är dags ta sig några klunkar vatten.

 

SOAK-beläggningen fungerar enligt en mycket enkel princip; den ändrar färg när den kommer i kontakt med svett – t.ex. handsvett eller svett genom kläderna vid ansträngning. Om kroppen är uttorkad, blir SOAK-beläggningen gul, när man druckit tillräckligt är den blå.

 

Tävlingsföraren Lucas Ordonez, den förste vinnaren av Nissan GT Academy och idag tävlande för NISMO (Nissan Motorsport),  är med i den video som Nissan tagit fram för att öka medvetenheten om hur uttorkning påverkar körförmågan. Se videon här:

 

 

Dr. Harj Chaggar, medicinsk konsult för NISMO, kommenterar det hela: ”Medan de flesta idrottsmän är väl införstådda med riskerna och därför är duktiga på att hålla sina kroppar i rätt vätskebalans, är det många som inte sysslar med sporter osv. som fortfarande inte känner till vilka effekter som uttorkning har på den fysiska prestationsförmågan. Att integrera svettsensorteknik i bilar är ett innovativt sätt för att sätta fingret på problemet och varna föraren direkt för att förhindra uttorkning.”

 

Det var forskaren och designern Paulien Routs som först kläckte idén med SOAK-beläggningen.

 

Så här berättar hon: – Jag tog från början fram SOAK för att användas i sportkläder. Min vision är att skapa innovativa lösningar som på ett eller annat sätt hjälper de som bär dem, använda ny teknik för att ge mode och textilier nya funktioner och att skapa nya sätt för oss att interagera med våra kroppar och med vår hälsa.

 

Det finns f.n. inga planer på att utrusta Juke med denna svettsensorteknik, men den illustrerar ändå på ett bra sätt på Nissans lyhördhet och långtgående engagemang när det gäller innovationer och banbrytande säkerhetsteknik. Juke är redan full av avancerad Nissan Intelligent Mobility-teknik. Hit hör t.ex. Around View Monitor med rörelsedetektor, döda-vinkeln-varnare och filbytesvarnare.

 

### 

 

Mer info för redaktionen:

 

1         http://www.lboro.ac.uk/media-centre/press-releases/2015/april/54-dehydrated-drivers.html

2         http://www.licencecheck.co.uk/blog/two-thirds-of-drivers-fail-to-identify-major-symptoms-of-dehydration

3         https://www.medicalnewstoday.com/articles/263648.php

4         http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2014/tech-styles-are-consumers-really-interested-in-wearing-tech-on-their-sleeves.html

 

 

 

 

Utfärdad av Nissan