Självkörande ”Piloted Drive” Nissan Qashqai kommer till Europa 2017 

 

1.3.2016

  • Fas ett inom tekniken för självkörande bilar, ger en förnyad version av Qashqai "enkelfilskörning" i tät trafik på motorväg 
  • Lyft för biltillverkningen i Europa när Piloted Drive Qashqai produceras på fabriken i Sunderland (England) 2017 
  • Representerar en viktig milstolpe i företagets ambition att lansera en hel serie självkörande bilmodeller till år 2020

Enligt information från Nissan idag kommer prisbelönta Nissan Qashqai crossover att bli Nissans första bil i Europa som utrustas med Piloted Drive-teknik när den rullar av produktionslinjen nästa år.

 

Den nya versionen av Qashqai, som tillverkas på Nissans fabrik i Sunderland i England, kommer att utrustas med "Piloted Drive 1.0”. Det är en funktion som gör att bilen kan framföras självkörande på ett säkert sätt i tät trafik på motorväg.

 

Tusentals testtimmar och ett stort antal sensorer på bilen, säkerställer att systemet uppfattar den omgivande trafiksituationen på rätt sätt. 

 

Dagens information markerar ett viktigt steg för Nissans strävan att göra den självkörande tekniken tillgänglig för alla och banar vägen för Nissans vision om intelligent mobilitet, en helt ny syn på framtidens intelligenta bilar.  Nissan har redan inlett det ambitiösa arbetet med att lansera en hel serie bilmodeller med självkörande teknik till år 2020. Bland annat med bilar som kan navigera säkert i städer.

 

Under de närmaste fyra åren, kommer Nissan att lansera fordon med ett flertal självkörande egenskaper, som ”flerfilskörning”, där bilen förutser svårigheter och kan byta fil under motorvägskörning. I slutet av decenniet kommer Nissan också att introducera självkörande teknik för stadstrafik, där bilarna kan klara vägkorsningar utan att föraren behöver ingripa.

 

Tekniken kommer att installeras på vanliga bilar avsedda för massmarknaden till rimliga priser. Under 2016 kommer Nissan att arrangera en demonstration av tekniken på de europeiska vägarna, för att visa hur långt fram man kommit i utvecklingen av självkörande bilar.

 

Under pressinformationen på bilsalongen i Genève sade Paul Willcox, ordförande för Nissan Europe: “Nissan Qashqai har alltid varit en banbrytare på marknaden, så det känns helt rätt att våra kunder kommer att uppleva framtidens mobilitet i vår prisbelönta crossover redan 2017.

 

”Det är en bil människor älskar. Det är en bil människor litar på. Den startade crossover-boomen och nu är den spjutspetsen i Nissans satsning på en serie av bilar med självkörande teknik från 2017. Återigen, vi tar teknik, som normalt finns i premiumbilar och gör den tillgänglig för miljoner av motorister.

 

Nissans succémodell, den senaste generationen av Qashqai, blev i september 2015 den bilmodell i England som snabbare än någon annan nått upp till en halv miljon tillverkade bilar. Sedan tillverkningen av andra generationen av Qashqai började 2014, har en ny bil rullat ut från produktionslinjen varje 62:a sekund på Nissans rekordfabrik i Sunderland.

 

"Lanseringen av Piloted Drive-tekniken innebär en utveckling, inte en revolution, eftersom byggstenarna för detta redan finns på plats i många av våra bilar idag, tack vare Safety Shield-tekniken", tillade Paul Willcox. "Utan att föraren förlorar kontrollen vill vi få bort de tråkiga, tröttsamma momenten bakom ratten, som att navigera i tung, tät trafik, och istället få tillbaka känslan av att det är roligt och spännande att köra bil."

 

###

 

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 600 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 675 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil där 96 % av kunderna gärna rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 23 innovativa produkter på den europeiska marknaden under varumärkena Nissan och Datsun.

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca. 185 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se, http://www.nissan.se/

 

Följ oss på: facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

 

Utfärdad av Nissan