• Med tre olika kombinationer av batteri och drivlina och en räckvidd på upp till 530 km finns det en Ariya för alla kunders behov
  • Ariya har en rymlig, loungeliknande interiör och ett modernt yttre som påminner om dess japanska DNA, vilket den kombinerar med förfinad komfort och utsläppsfri körglädje
  • Innovativ, förarvänlig teknik garanterar en kraftfull och mjuk körupplevelse

Stockholm – Ariya markerar ett nytt kapitel i Nissans elbilsutveckling genom att introducera en helt eldriven crossover som inte bara omdefinierar elbilens potential utan även känslan bakom ratten.

Ariya inspirerar till utsläppsfri körning genom att erbjuda den ultimata elektriska körupplevelsen, kombinerat med optimal ergonomi och komfort. Nissan Ariya bygger vidare på Nissans ledande ställning inom elektrifiering och crossover-segmentet genom att sömlöst leverera avancerade köregenskaper och en oöverträffad elbilsupplevelse.

"Vi skapade Ariya för kunder som vill ha en förfinad elbil som passar perfekt för deras livsstil", säger Leon Dorssers, Senior Vice President, Region Marketing & Sales, Nissan AMIEO. "Kunden var i fokus under hela designprocessen, vilket resulterade i en skjutbar mittkonsol, ökat benutrymme och dubbla displayer. Resultatet är en fantastisk elbil som markerar ett nytt kapitel för Nissan när vi banar väg för elbilens framtid."

Eldrift: Smidig, alert och balanserad

Ariyas helt eldrivna plattform kombinerar utmärkt kraftutveckling, laddningskapacitet och räckvidd med en noggrant avstämd balans mellan åkkomfort och smidiga köregenskaper. Ariya finns i tre versioner (Ariya 2WD 63 kWh, Ariya 2WD 87 kWh, Ariya e-4ORCE AWD 87 kWh), och med en räckvidd på upp till 530 km uppfyller den en mängd olika kundbehov.

Ariya bygger på den helt nya alliansutvecklade CMF-EV-plattformen som är optimerad för att leverera suveräna prestanda. Tack vare den helt elektriska drivlinan erbjuder Ariya omedelbart vridmoment, kraftfull acceleration och en mjuk, tyst och responsiv körupplevelse. Nissan såg till att drivlinan i Ariya var exceptionellt tyst och att inget ljud blev särskilt framträdande i hög fart, vilket gav en tyst och avkopplande kupé – även i baksätet, där bullerdämpningen är sämre i många bilar. 

Den enastående laddningsförmågan ger Ariya 87 kWh en utökad räckvidd på upp till 350 kilometer med en 30 minuters snabbladdning med hjälp av ett CCS-laddningssystem. Batteripaketet sitter placerat i botten på chassit för att säkerställa en viktfördelning på 50/50 för e-4ORCE-versionen och en nästan jämn viktfördelning för 2WD-versionerna. Under jämförelsetesterna lade ingenjörerna stor vikt vid att hitta den perfekta balansen mellan smidighet, säker körkänsla och åkkomfort – något som inte alla elbilskonkurrenter är kända för.

Det finns även vissa mindre regionala skillnader för Ariya. Till exempel kräver europeiska konsumenter responsiv styrning och god manövreringsförmåga, men också ytterligare stabilitet i högre hastigheter, så dämpningskrafterna ökades för att förbättra karosskontrollen. Ingenjörerna på Nissan Europe har också justerat fjädringens styvhet och styrningens feedback för att skapa ett tydligare mittläge vid högre hastigheter.

Ett nytt designspråk: Tidlös japansk futurism

Införlivandet av Nissans japanska DNA i Ariyas exteriör och interiör omdefinierar elbilens potential baserat på Nissans filosofi om tidlös japansk futurism och distinkt formgivning, där form förenas med funktion och kompletteras av ett uppskalat, öppet uttryck.

Den helt nya elbilsplattformen och drivlinans kompakta utformning gjorde det möjligt för Nissan att placera Ariyas klimatanläggning under huven. Därmed kunde konstruktörerna utnyttja hela kupéns längd och skapa ett platt, öppet golv med en loungeliknande känsla och futuristiska inslag. Nissans fokus på förfinad komfort och den största kupévolymen i segmentet gör att alla passagerare har gott om utrymme i Ariya. Ariyas design – från de ventilerade Zero Gravity-stolarna och det generösa benutrymmet till det öppningsbara panoramasoltaket och den elmanövrerade mittkonsolen – utmanar föreställningen att komfort och stil inte går att kombinera.

Kunden i fokus: Teknikoch lösningar

Utrustad med den senaste avancerade tekniken erbjuder Ariya en förarvänlig miljö där användaren, och inte maskinen, står i centrum. Utvecklarna inhämtade bland annat synpunkter från LEAF-ägare för att förbättra sin senaste helt eldrivna modell genom att maximera förvaringsutrymmet och helhetsfunktionen.

Sätena, ratten och den elmanövrerade mittkonsolen kan alla ställas in efter förarens önskemål. Inställningarna kan sparas i individuella profiler vilket underlättar vid förarbyte. Den skjutbara mittkonsolen skiljer Ariya från mängden och ger föraren möjlighet att skapa ett anpassningsbart armstöd och extrautrymme. Det innebär även att växelväljaren och andra reglage som är monterade på mittkonsolen kan anpassas efter individuella behov. Kundsynpunkter från LEAF resulterade i extrautrymmet för laddningskablarna. Ariya erbjuder också flyttbara avdelare i bagageutrymmet för ökad funktionalitet.

Ariyas stora bildskärm är uppdelad i två 12,3-tums displayer för att säkerställa att viktig information om bilen – som batteriladdning, räckvidd och navigationssystem – är lättåtkomlig. Genom att visa olika sorters information i samma horisontella plan, placerade i en vågliknande form, blir informationen mer lättillgänglig samtidigt som föraren distraheras minimalt. Ariya är också utrustad med en Head up Display som på ett säkert sätt visar praktisk information för föraren.

I Ariyas minimalistiska instrumentpanel har haptiska reglage integrerats för att kommunicera beröringspunkter genom återkoppling, medan flera viktiga reglage – som volymknappen och rattmonterade knappar – är fysiska. Instrumentpanelen, som smälter perfekt in i kupéns form, integrerar dessa beröringspunkter i den eleganta Ariya-känslan, med en ny växelspak som passar förarens handflata och främjar en avslappnad körställning.

Intelligent Integration: Uppkopplade tjänster och intelligent teknik

Ariya är ett exempel på Nissans filosofi att utforma bilen runt föraren och därför utrustad med Nissans intelligenta assistansteknik, som innefattar ett röstigenkänningssystem med hybridteknik som förstår naturligt tal och erbjuder beröringsfri assistans i bilen.

Intelligent Route Planner beräknar den bästa rutten baserat på olika realtidsfaktorer som trafik, vägförhållanden, laddningsstationernas aktuella tillgänglighet och återstående batteriladdning. Appen NissanConnect Services gör det möjligt att låsa/låsa upp dörrarna på avstånd. I kombination med Amazon Alexa samverkar systemen perfekt och skapar en skräddarsydd användarupplevelse. Trådlös Apple CarPlay och trådbunden Android Auto finns också tillgängligt.

Säkerhetsfunktioner och förarassistans

Nissan Ariya är utrustad med de senaste säkerhets- och förarassistanstekniken, däribland ProPILOT med Navi link, den mest innovativa versionen av Nissans avancerade förarassistanssystem i Europa. Ariya är utformad med säkerhet i åtanke och därför utrustad med en mängd säkerhetsfunktioner. Med Nissan Safety Shield 360 kan bilen förses med Intelligent Around View Monitor, Intelligent frontkollisionsvarning, Emergency Lane Keeping, intelligent autobroms och automatisk nödbroms bak.

TEKNISKA SPECIFIKATIONER


Specifikationer för den europeiska marknaden

Ariya 2WD

Ariya AWD –
e-4ORCE

63 kWh

87 kWh

87 kWh

Batterikapacitet
* Uppskattad batterikapacitet, med förbehåll för typgodkännande

66 kWh (nominell)
63 kWh (användbar)

91 kWh (nominell)
87 kWh (användbar)

91 kWh (nominell)
87 kWh (användbar)

Effekt

160 kW

178kW

225 kW

Vridmoment

300 Nm

300 Nm

600 Nm

Maximalt motorvarvtal

13520

13520

13520

Acceleration
(0–100 km/h)

7,5 sek.

7,6 sek.

5,7 sek.

Topphastighet

160 km/h

160 km/h

200 km/h

Räckvidd blandad körning enl. WLTP

Upp till 403 km

Upp till 530 km

Upp till 500 km

Dragförmåga

750 kg

1500 kg

Längd

4595 mm

Bredd

1850 mm

Höjd

1660 mm

Hjulbas (mm)

2775 mm

2775 mm

2775 mm

Överhäng fram (mm)

875 mm

875 mm

875 mm

Överhäng bak (mm)

945 mm

945 mm

945 mm

Vikt (beroende på version och utrustning)

1,8–2,3 ton

Hjulbas

2775 mm

Bagageutrymmesvolym

2WD: Vänsterstyrd 468 l, högerstyrd 466 l
4WD: Vänsterstyrd 415 l, högerstyrd 408 l

Laddningstyp

CCS

Toppeffekt AC

7,4/22 kW

7,4/22 kW

7,4/22 kW

Toppeffekt DC

130kW

130kW

130kW

Ökad räckvidd från 20 till 80 procent laddning vid likströmsladdning

267 km på 30 minuter

350 km på 30 minuter

325 km på 30 minuter

Batterikapacitetsgaranti

8år/160000km

8år/160000km

8år/160000km

Hjulupphängning fram

Individuell, fjäderben

Individuell, fjäderben

Individuell, fjäderben

Hjulupphängning bak

Individuell multilink-upphängning bak

Individuell multilink-upphängning bak

Individuell multilink-upphängning bak

Däckstorlek
 (fram och bak)

235/55R19
 255/45R20 (finns som tillval)


# # #

För mer information om Nissans produkter, service och företagets åtagande gällande hållbar mobilitet, besök nissan-global.com. Du kan också följa oss på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn samt se våra senaste videos på YouTube.

Om Nissan Motor Co., Ltd.
Nissan är en världsomspännande fordonstillverkare som har i sitt vittomspännande produktutbud över 60 olika modeller under varumärkena Nissan, INFINITI och Datsun. Verksamhetsåret 2018 sålde företaget ca 5,52 miljoner fordon globalt och hade en omsättning på 11,6 biljoner JPY.

Nissans globala huvudkontor ligger i Yokohama, Japan, och svarar för verksamheten i Asien och Oceanien; Afrika, Mellanöstern och Indien; Kina; Europa; Latinamerika; och Nordamerika. Nissan har varit partner med den franska tillverkaren Renault sedan 1999 och förvärvade en andel på 34 % i Mitsubishi Motors 2016. Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen sålde totalt 10,76 miljoner fordon under kalenderåret 2018.

Om Nissan i Europa
Bland alla utomeuropeiska tillverkare, hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 16 000 anställda i sin europeiska verksamhet inom design, forskning och utveckling, produktion, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland, tillverkades 2019 fler än 465 000 bilar, inklusive prisbelönta crossovers, transportbilar samt Nissan LEAF. Med målet om noll utsläpp och noll döda på vägen är Nissan ledande inom området med sin vision om Intelligent Mobility.
Denna 360 graders riktning mot framtidens mobilitet kommer att förankra kritiska företagsbeslut om hur bilar drivs, körs och hur de integreras i samhället

Om Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige,
Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret
ligger i Esbo, Finland. www.nissan.se

För ytterligare information kontakta:
Lotta Thulin, PR & Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 5806 806
E-mail: cthulin@nissan-europe.com

Utfärdad av Nissan