8.8.2017 – Nissan Motor Co., Ltd. (Nissan) informerade idag att de har ingått ett avtal om försäljning av Nissans affärsenhet för produktion av elektriska batterier. Avtalet har ingåtts med GSR Capital (GSR), en privat investeringsfond.

 

Avtalet omfattar Nissans batteri-dotterbolag, Automotive Energy Supply Corporation (AESC), samt batteriproduktionen i Smyrna, Tennessee, ägt av Nissan North America Inc. (NNA) och batteriproduktionen i Sunderland, England, ägt av Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd. (NMUK). Ägarandelerna som är sålda till GSR, inkluderar en del av Nissans japanska batteriutvecklings-, produktions- och ingenjörsverksamhet i Oppama, Atsugi och Zama.

 

Hiroto Saikawa, president och administrationsdirektör i Nissan, säger:

 

"Det här är en win-win-situation för både AESC och Nissan. Det innebär att AESC får tillgång till GSRs breda nätverk och proaktiva investeringar, så de kan utöka sin kundbas och bli konkurrenskraftigare. Det i sin tur kommer att ytterligare förbättra Nissans konkurrenssituation på elbilsmarknaden. AESC fortsätter att vara en mycket viktig partner till Nissan, då vi vidarutvecklar vårt fokus på att designa och producera marknadsledande elbilar."

 

Sonny Wu, styrelseordförande i GSR Capital, lägger till:

 

"Köpet av AESC representerar ett viktig steg för oss inom den nya energi-industrin. Vi planerar att investera mera i forskning och utveckling, vi vill utvidga existerande produktionskapacitet i USA, Storbritannien och Japan, samt etablera nya anläggningar i Kina och Europa. Därmed kan vi bli bättre på att serva kunder över hela världen. Förutom dessa möjligheter och planer för batteridriften, har vi redan kvalificerad arbetskraft, teknisk kompetens och en välbeprövad produktkvalitet, vilket ger oss en mycket bra position för att växa."

 

Samtliga anställda vid de anläggningar som omfattas av avtalet, inklusive produktionsanläggningarna i Zama, Sunderland och Smyrna, kommer få vara kvar. Huvudkontor och utvecklingscenter för verksamheten, kommer också fortsatt vara i Japan.

 

Nissan kommer att genomföra transaktionen genom att först ta full kontroll över AESC, som grundades 2007 för att utveckla avancerade litium-ion batterier, genom att köpa aktieposten på 49% av NEC Corporation och dess helägda dotterbolag för batteri och elektroder, NEC Energy Devices, Ltd (NECED).

 

NEC annonserade idag sitt godkännande av försäljning av AESC-aktier till Nissan och de förhandlingar som är inledda med GSR gällande försäljningen av NECED.

 

Dagens annonserade transaktion skall genomföras efter att förhandlingar med anställda och olika godkännanden är klara och avtalet förväntas vara klart innan decembers utgång 2017.  Transaktionen fullföljer GSRs köp av alla NECED-aktier från NEC. De finansiella villkoren runt avtalet är konfidentiella.

 

 

Utfärdad av Nissan