27.9.2018 — Electric Marathon 2018 startade den 18 september i Tallinn i Estland, efter en inledande tävlingsomgång i Helsingfors i Finland den 17 september.

 

Electric Marathon, som avslutas den 29 september, kommer att passera genom tio länder med stopp i 37 städer. För första gången kommer Electric Marathon att följa rutten för bilrallyt Tallinn-Monte Carlo, som kördes på 1930-talet.

 

Upplägget för maratonloppet har ändrats jämfört med de senaste åren.  "I år kommer tävlingen att delas in i två olika kategorier – i den ena kategorin tävlar universitet från sex olika länder med identiska helt nya eldrivna Nissan LEAF 40 kWh och den andra kategorin är en s.k. öppen klass med ett obegränsat antal typer av elbilar.   "Alla som vill vara med och tävla med en elbil är välkomna", säger Jüri Tamm, hederskonsul i Monaco och chef för organisationskommittén.

 

"Man kan delta i hela maratonserien eller i en eller flera separata etapper. Vinnarna kommer att belönas med diplom och medaljer.  Syftet med maratonrallyt är att stödja miljövänliga transporter. Den högtidliga avslutningen och prisutdelningen kommer att hållas på torget framför Prinsens palats i Monaco den 29 september."

 

Prins Albert II av Monaco är beskyddare av Electric Marathon, som startades i Talinn framför Estlands nationalopera tisdagen den 18 september.  Programmet hyllade också det historiska rallyt från 1930-talet och alla estländska ägare av elbilar var välkomna att delta i etappen Tallinn-Pärnu. Omkring 40 eldrivna bilar radades upp på startlinjen.

 

"Vi blev mycket glada över att vi än en gång fick se en Pobeda, som byggts om till eldrift, på startlinjen. Den har utsetts till maskot för hela elbilsrallyt. Nissan LEAF, som är byggd för att göra det möjligt att  leva hållbart, har fångat de europeiska bilentusiasternas hjärtan. Nästan 70% av LEAF-ägarna har gjort bytet från förbränningsmotor till eldrift för första gången.  Det är den mest sålda elbilen på hela kontinenten och vi är glada att våra universitetslag drivs av denna innovativa teknologi", säger Jüri Tamm.

 

Så här säger Gareth Dunsmore, Electric Vehicle Director på Nissan Europe: "Nya LEAF är ett viktigt steg mot Nissans vision om en intelligent, helt integrerad elbilsupplevelse.

 

Det faktum att LEAF har mottagits så väl av både bilägare och motorjournalister, samtidigt som elbilsmarknaden växer och antalet konkurrenter hela tiden blir allt fler, visar hur kvalificerad bilen är."

 

Nya inslag i rallytävlingen är den inledande tävlingen i Helsingfors och en etapp i Kaliningrad. Ett etappmål i vår tävling spelar också en viktig roll i programmet för Hamburg Climate Week.  "Vi planerar att lägga in etappmål vid Europeiska revisionsrätten i Luxembourg och att besöka olika universitet i Polen och Frankrike. I samarbete med Baltic Sea Philharmonic Orchestra och 25:e Usedom Music Festival, kommer en kulturinriktad etapp av Electric Marathon att avslutas med målgång i Peenemünde framför Historiska tekniska museet", säger Jüri Tamm.

 

Program och mer information om Electric Marathon 2018 finns här:

http://electricmarathon.com/ och www.facebook.com/Tallsinki

###

 

Om Nissan Europe
Bland alla utomeuropeiska tillverkare, hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 000 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland, tillverkades förra året fler än 640 000 bilar, inklusive prisbelönta crossovers, transportbilar samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil. Nissans vision om Intelligent Mobility är designad för att leda Nissan's produkt- och teknologi-linjer och denna 360 graders vändning mot framtidens mobilitet kommer att förankra kritiska företagsbeslut om hur bilar drivs, körs och hur de integreras i samhället. Nissan har som mål att bli det mest attraktiva asiatiska märket i Europa.

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca. 185 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. nissan.se

 

Följ oss på: Facebook.com/NissanSverigeTwitter.com/NissanSverigeYoutube.com/NissanSverige

 

Utfärdad av Nissan