• e-4ORCE är Nissans avancerade 4-hjulsdriftsystem med dubbla elmotorer - designat för elektrifierade (hybrid) och helt elektriska drivlinor.
  • Den nya Nissan-teknologin bygger på tre kärnområden – elmotorstyrning, 4WD-styrning och chassistyrning.
  • e-4ORCE-systemet ger en kraftfull och bekväm körning, fantastisk kontroll och hantering på alla underlag, samt komfort för alla passagerare.
  • e-4ORCE är tillgängligt i nya Nissan X-Trail, i kombination med e-POWER, samt i den helt eldrivna Nissan ARIYA.

Stockholm – Nissan e-4ORCE landar i Pyrenéerna för en elektrifierad körning i tre länder.

4-fyrhjulsdriftsystemet med dubbla elmotorer, e-4ORCE, har konstruerats och utvecklats specifikt för att fungera tillsammans med både Nissans elektrifierade (hybrid) samt helt eldrivna bilar. Systemet erbjuder säker och trygg prestanda under alla förhållanden och årstider.

Genom att erövra Pyrenéernas snöiga bergsterräng och navigera på den isiga Circuit Andorra – världens högsta permanenta racerbana belägen på 2 400 m – med vinterförhållanden pressade till det yttersta, framhäver denna körning e-4ORCE:s förmåga att leverera full kontroll och hantering på alla underlag.

"e" i e-4ORCE står för Nissans 100 % elektriska motordrivsystem.

"4ORCE" hänvisar till fordonets fysiska kraft och "4" representerar 4-hjulskontroll. Nissans team av ingenjörer kombinerade sin breda expertis inom tre kärnområden: elmotorstyrning, 4-hjulsdriftssystem och chassikontrollteknologier för att utveckla ett innovativt system som ger trygghet och dynamisk balans i vardagliga körsituationer.

Eftersom systemet innehåller dubbla elmotorer erbjuds fördelar som att kardanaxeln kan plockas bort, vilket ett traditionellt mekaniskt system kräver. Dessutom, genom att placera en motor på varje drivaxel försvinner även behovet av en differential, vilket ger mer interiört utrymme.

e-4ORCE: en kraftfull och smidig körning

Det innovativa 4-hjulsdriftsystemet e-4ORCE utformades för användning på Nissans helt eldrivna bilar och på elektrifierade modeller, utrustade med den nya och unika e-POWER-drivlinan. I båda fallen drivs bilen enbart av elmotorer som får ström från ett batteri.

Gällande X-Trail har de dubbla elmotorerna en total effekt på 157kW (213 hk) med en 150kW motor fram och en 100kW motor bak. Detta genererar en snabb acceleration -  0-100 km/h på 7 sekunder. e-4ORCE-systemet har 10 000 gånger snabbare vridmomentrespons bak än ett konventionellt mekaniskt 4WD-system.

ARIYA e-4ORCE har en total systemeffekt på 225kW (306 hk). Detta genererar en acceleration från 0-100 km/h på 5,7 sekunder. Båda modellerna har säker och smidig hantering under svåra förhållanden och ger en kraftfull men ändå bekväm körupplevelse.

e-4ORCE: Full kontroll och bekväm hantering

Batteriet matar ström till de dubbla elmotorerna som sitter placerade på respektive axel och kan arbeta oberoende av varandra. Med e-4ORCE-systemet aktiverat kan föraren med lätthet följa den avsedda kurvtagningslinjen med minimal styrkorrigering, vilket gör att de kan känna kraften och njuta av den elektrifierade körupplevelsen.

e-4ORCE-tekniken ger kontinuerligt balanserad chassikontroll, linjespårning och styrprecision och kan förutse förarens beteende och kompensera för vanliga reaktioner som understyrning.

e-4ORCE: förtroende för alla ytförhållanden

Med e-4ORCE fördelas vridmomentet fram och bak för att maximera däckgreppet efter vägunderlag och fordonets situation, medan bromsarna styrs individuellt för vart och ett av de fyra hjulen. Tack vare den exakta kontroll som dubbla elmotorer och bromsvridmomentet ger, håller bilen rätt kurs oavsett underlag.

En viktig orsak till bilens trygga uppträdande på vägen är den balanserade kraftfördelningen som systemet med dubbla elmotorer ger. De kan justeras på 1/10000-dels sekund, vilket är betydligt snabbare än traditionella mekaniska 4-hjulsdriftssystem.

e-4ORCE: Pitchkontroll ger en bekväm resa för alla passagerare

Ytterligare en fördel med e-4ORCE är den höga komforten för samtliga passagerare. Vid inbromsning minimeras karossens längsgående "dykrörelse" tack vare kraftig regenerativ bromsning. Karossens pitchrörelse dämpas genom att kontrollera balansen av regenerativ bromskraftåtervinneng mellan fram- och bakaxeln.

"e-4ORCE är den senaste av många innovativa teknologier som har utvecklats av Nissan under åren. Elektrifiering har gett oss en chans att ta ett stort steg framåt gällande effektiviteten och responsen hos 4-hjulsdriftstekniken. Vi är övertygade om att våra kunder kommer att uppskatta e-4ORCE på Nissan ARIYA och nya X-Trail, även om de kanske inte ens är medvetna om tekniken som arbetar i bilen", säger Cliodhna Lyons, Vice President, Product Planning, Nissan AMIEO.

Introduktionen av e-4ORCE är ett viktigt steg i Nissans elektrifieringsresa - mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld.

# # #

Om Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissans import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland.
www.nissan.se

För ytterligare information kontakta:
Lotta Thulin, PR & Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 5806 806
E-mail: cthulin@nissan-europe.com

Om Nissan AMIEO (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien)

Nissan siktar mot att bli ett hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld. Hållbarhet är kärnan i Nissans långsiktiga vision, Ambition 2030.
För att möta kritiska miljö-, samhälls och kundbehov, syftar denna strategi till att leverera elektrifierade modeller och teknisk innovation på nyckelmarknader globalt.
Detta stärker Ambition 2030 som stödjer Nissans mål, att vara koldioxidneutralt över hela livscykeln för dess produkter och verksamhet till 2050. Nissan AMIEO-regionen, med EV36Zero i centrum, är redo att påskynda övergången till en elektrifierad framtid.

För mer information om Nissans produkter, tjänster och engagemang för hållbar mobilitet, besök  nissan-global.com. Du kan också följa oss på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn samt se alla våra senaste videor på YouTube.

Utfärdad av Nissan