Gaëtan Paletou europeisk GT Academy-mästare 2014

 

Efter en mycket krävande Race Camp på Silverstone stod Gran Turismo®-gamern Gaëtan Paletou från Barzun i Frankrike som slutlig segrare. Vinsten kommer att bana väg för en karriär inom motorsporten tillsammans med Nissan.

Finalen i 2014 års upplaga av NISMO PlayStation® GT Academy European Race Camp på Silverstone i England blev mycket spännande.  Till slut stod 22-årige Gaëtan Paletou från Barzun i Frankrike som segrare. De närmaste fyra månaderna kommer han att få delta i en av de mest avancerade förarutbildningarna i världen. Därefter väntar en plats i Nissan NISMOS:s racingstall vid det internationella 24-timmarsloppet i Dubai i januari nästa år.

 

Gaëtan Paletou har chansen att visa att han har det som krävs för att platsa i NISMOS stall och få tävla för Nissan runt om i hela världen - precis som Lucas Ordoñez, som tävlar i den japanska Super GT-klassen, eller Jann Mardenborough, som i år vunnit tävlingar i GP3-klassen, en instegsklass till Formula 1, tidigare har gjort.

 

Gaëtan säkrade sin plats i Race Camp i konkurrens med hundratusentals Gran Turismo®-gamers som deltog i tävlingen runt om i Europa. Efter att ha vunnit de nationella mästerskapen, åkte han, tillsammans med fem andra deltagare från Frankrike, till Silverstone. Totalt deltog 41 gamers från 12 europeiska länder, indelade i 7 geografiska grupper.

 

Efter en dag med tuffas uttagningar i "Gaming Pods", bana, fystester och intervjuer stod det klarat att det blev Alexander Haegemark 30 år från Göteborg och Kimmy Larsson 19 år från Mjölby, som representerade Sverige i Silverstone. Tyvärr räckte det inte hela vägen för Alexander och Kimmy, som gjorde fantastiska insatser och kämpade på otroligt bra.

 

Under de åtta dagar som tävlingen pågick, sattes de tävlande på hårda prov - både på och utanför banan. På Silverstone fick de, under ledning av professionella mentorer, delta i en av världens främsta racingförarutbildningar och sätta sig bakom ratten i flera tävlingsbilar från Nissan, t.ex. GT-R och 370Z Nismo. Varje grupp jobbade intensivt tillsammans med sin mentor som sedan tog det svåra besluten om vilka som skulle elimineras ur tävlingen.

 

Förutom en utvärdering av körningen på bana bedömdes deltagarna också efter hur de klarade olika utmaningar, t.ex. Mud Mayhem (en hinderbana), Stock Car-racing (i Nissan Micra), Pit Stop Challenge (i Nissan Juke Nismo), man mot man i hinderbanan, Rage Buggy Racing, Traffic Challenge (i Nissan GT-R), ett förföljelselopp (i Nissan 370Z) och Ridealong Challenge. Domare var bl.a. f.d. F1-föraren René Arnoux, F1-testföraren Dani Clos, LMP- och GT-föraren Rob Barff, WTC- och Dakarrally-föraren Tim Coronel och GP2-stjärnorna Luca Filippi och Josef Kral.

 

Elimineringsomgångarna ledde fram till en final där varje domare fick välja, mellan sina två bästa förare, vem som skulle sitta bakom ratten i 370Z-tävlingsbilarna för ett 8-varvsrace på Silverstone.

I kvalet slogs två förare ut medan fem gick vidare till en plats i startgriden.

 

Redan från start blev finalen mycket spännande. Tre bilar rusade in i första kurvan sida vid sida, men den italienske föraren på utsidan svängde in i sidan på belgaren som i sin tur tryckte till portugisen som försökte smita förbi på insidan. Italienarens lopp slutade i grusfållan medan portugisen lyckades ta sig tillbaka till bandepån. Det här tjänade Gaëtan på - fransmannen tog täten efter incidenten och lyckades behålla sitt betryggande försprång ända in i mål. Bakom honom låg engelsmannen Karl Chard som dock verkade missa en växling vilket gjorde att Cedric Wauters från Belgien knep 2:a-platsen.

 

Efter heta diskussioner i domarrummet kunde juryordföranden sedan många år, f.d. Formel 1-föraren Johnny Herbert, förklara Gaëtan Paletou som vinnare. Med på Silverstones F1-prispodium fanns också Gran Turismo-skaparen och VD:n för Polyphony Digital Inc., Kazunori Yamauchi, och Darren Cox, NISMO Global Head of Brand, Marketing & Sales, som överräckte pokalerna till pristagarna.

 

"Det är helt otroligt." sa en mycket glad Gaëtan. "Jag blev så glad när jag gick över mållinjen som 1:a, men jag hade ingen aning om att jag också vunnit GT Academy. Det här betyder något alldeles speciellt för mig och för alla vänner som stöttat mig. Det har varit en fantastisk erfarenhet - en lång, slitsam vecka med mycket tuff konkurrens, jag är jätteglad. Nu gäller det att ligga på för att ta det hela ett steg till."

 

Mer om GT Academy 2014 hittar du i flera olika kanaler, t.ex.:

www.facebook.com/GTAcademy, http://www.gran-turismo.com/ och Twitter @GTAcademy.

 

###

 

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 14 500 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 635 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil med 97 % nöjda kunder och med hela 95 % av kunderna som rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 24 innovativa produkter på den europeiska marknaden och ligger i topp för att bli det mest sålda asiatiska bilmärket i Europa.

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 181 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se

Följ oss på:

facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

 

Utfärdad av Nissan