Från PS till P1: GT Academy-vinnare tar steget ut i vida världen

12.02.2015

  • Lucas Ordonez och Jann Mardenborough kör Nissan GT-R LM NISMO
  • Vinnarna av 2008 och 2011 års upplaga av GT Academy utmanar världens bästa förare
  • NISMO-föraren Michael Krumm ansluter till Nissan NISMO LM P1-team
  • Ordonez tar dessutom klivet upp i Super GT Championships toppklass

Vid en presskonferens i dag på bilmässan i Chicago avslöjades att britten Jann Mardenborough, som bl.a. har en seger i GP3, blir en av de som får köra Nissans innovativa LM P1-sportbilsprototyp denna säsong. Samtidigt tillkännagavs det i Yokohama att GT Academy-vinnaren Lucas Ordonez (Spanien) också fått förtroendet att få tävla med Nissan GT-R LM NISMO, tillsammans med erfarne NISMO-föraren Michael Krumm (Tyskland).

 

Det var bara tre år sedan som nu 23-årige Mardenborough tog ett sabbatsår efter skolan och funderade på vad han skulle göra i livet. Mycket av hans tid gick till att följa idolen Lewis Hamiltons framgångar i Formel 1, och till att spela PlayStation. Han gick också med i Nissan GT Academy, och hans liv förändrades för alltid när han lyckades säkra sig sitt drömjobb - att bli racerförare.

 

Om vi ser fram till 2015, har Jann hunnit vinna ett lopp i GP3-serien - instegsklassen till Formel 1 - i hård konkurrens av världens främsta formelbilstalanger. Hans körning vid fjolårets 24-timmarslopp på Le Mans gjorde att många höjdare fick upp ögonen för den lovande unge mannen från Cardiff som i bjärt kontrast till den gängse vägen in i racingvärlden istället transformerade sig från gamer till racer. Under årets långloppssäsong kommer Jann att tävla för Nissan i samtliga deltävlingar i FIA World Endurance Championship.

 

"Genom att vinna på Le Mans vill jag visa att det finns en annan väg till racing på toppnivå än åratal av kostsamma gokart-tävlingar", förklarar Mardenborough. "Det är en stor ära för mig att ha blivit utsedd till att få köra för Nissan i LM P1-klassen. Jag har tävlat två gånger på Le Mans i LM P2, så jag har fått se LM P1-bilarna på mycket nära håll på banan. Att få tävla i en sådan bil i år känns mycket spännande. Nissan GT-R LM NISMO ser ut att bli en racer som kommer att gå till historien - och jag kommer att få sitta bakom ratten!"

 

Lucas Ordonez var den förste någonsin att vinna GT Academy - en sann pionjär för Nissans program för att ta steget från den virtuella till den reella världen. Han var också den förste GT Academy-vinnare att tävla på Le Mans, och Lucas fick många rubriker när han lyckades ta en pallplats i det anrika loppet. Det är därför inte mer än logiskt att han ska ingå i förarbesättningen för Nissan GT-R LM NISMO vid årets 24-timmars på Le Mans.

 

Spanjoren kommer tillsammans med Nissan Super GT-kollegan Tsugio Matsuda (Japan) att köra Nissans tredje GT-R på Le Mans nu i juni. Men dessförinnan har Nissan redan givit Lucas Ordonez en annan utmaning. Efter sin debutsäsong i det japanska Super GT GT300-mästerskapet, visar Nissan sitt stora förtroende för Ordonez genom att låta honom tävla i den högsta Super GT-klassen i en Nissan GT-R NISMO GT500.

 

"När de ringde och sa att jag skulle få tävla med både en Nissan GT-R LM NISMO och en Nissan GT-R NISMO i år var det som att ta hem segern i GT Academy på nytt", berättar Ordonez. "Förra året var helt fantastiskt - att få tävla i Japan och lära sig allt om den unika racingkulturen där. Nu får jag tävla i högsta klassen i Japan, och på Le Mans får jag köra i en ultimat GT-R! Jag vet att det låter lite klyschigt, men GT Academy får verkligen drömmar att gå i uppfyllelse och ger deltagarna en reell chans att få sitt drömjobb - precis som jag. Naturligtvis måste man arbeta hårt, men det lönar sig! Jag har aldrig varit så entusiastisk inför en ny säsong som jag är nu."

 

I föraruppsättningen för Nissan LM P1 får Mardenborough och Ordonez sällskap av NISMOs fabriksförare Michael Krumm, som för övrigt var den förste att få provköra Nissan GT-R LM NISMO. Krumm är känd för att kunna sortera ut de bilar han kör och blir en tillgång för teamet med sin stora erfarenhet. Den totalt nio man starka föraruppsättningen kommer att bli en perfekt mix mellan ungdom och erfarenhet när Nissan nu ger sig in och slåss i den stenhårda LM P1-klassen.

 

###

 

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 600 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 675 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil där 96 % av kunderna gärna rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 23 innovativa produkter på den europeiska marknaden under varumärkena Nissan och Datsun.

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 181 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se

 

Följ oss på: facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

Utfärdad av Nissan