• Nissan Ariya och X-trail får femstjärniga Euro NCAP-betyg
  • Likvärdig poängbedömning för de båda modellerna återspeglar Nissans engagemang för fordonssäkerhet
  • Uppdaterade Euro NCAP-betyg för Juke och Qashqai för de elektrifierade drivlinorna

Stockholm – I den senaste omgången av säkerhetsbedömningar för fordon har Euro NCAP publicerat poängen för Nissans senaste modeller, elbilen ARIYA och crossovern X-Trail (inklusive e-POWER) som båda får fem stjärnor. De befintliga femstjärniga betygen för Juke och Qashqai har utökats till att omfatta även hybrid- respektive e-POWER-versionerna.

Betyg för passagerarskydd (vuxen)
I kategorin passagerarskydd för vuxna fick båda fordonen höga poäng, ARIYA 86 % och X-Trail 91 %. Även om de två fordonen är byggda på olika plattformar, delar de den gemensamma säkerhetsfilosofin - byggda med ultrahöghållfast stål i nyckelområden för att förbättra styvheten samtidigt som kraften från en kollision absorberas och minskas innan den når passagerarnas säkerhetscell.

Tillägget av en central krockkudde på båda fordonen för att förhindra kollision av huvuden mellan föraren och framsätespassageraren i händelse av en sidokrock bidrar till deras utmärkta sidokollisionsbetyg - 14,9 för ARIYA och 16 för nya X-Trail.

Betyg för barnskydd
När det gäller skydd av barn uppnådde båda fordonen nästan identiska betyg, ARIYA 89 % och X-Trail 90 %. I krocktestbedömningen för barn baserad på sex- och tioåriga barn, fick X-Trail 23,3 poäng av 24 möjliga, ett enastående skydd för unga passagerare. ARIYA uppnådde också en mycket hög poäng, med 22,9 av 24. Båda fordonen fick maximalt 12 poäng för installationen av barnskydd (CRS).

Betyg för utsatta trafikanter
I den kategori av tester som bedömer fordonets förmåga att identifiera och uppmärksamma förare för fotgängare eller andra utsatta trafikanter, uppnådde nya X-Trail en totalpoäng på 70 %. I samma bedömning uppnår ARIYA 74%. Båda fordonen har flera aktiva säkerhetshjälpmedel, inklusive Intelligent autobroms, som varnar föraren och bromsar om bilen förutser en kollision med ett fordon, fotgängare eller cyklist. På samma sätt varnar en rörelsedetektor (Moving Object Detection) föraren om ett möjligen osynligt föremål i närheten av fordonet.

Assistanssystem
Euro NCAP anser att det alltid är att föredra att förebygga olyckor i första hand, och ger poäng för teknik som hjälper förare att undvika kollisioner.

Både nya X-Trail och ARIYA fick exceptionellt höga poäng även här med 95 % respektive 93 %, detta tack vare Nissan Intelligent Mobility-teknik.

En omfattande serie av dessa intelligenta teknologier erbjuds, inklusive Intelligent förutseende frontkollisionsvarning (AEB) som identifierar när bilen framför bromsar och börjar då bromsa fordonet. Båda modellerna har också Intelligent aktiv dödvinkelvarnare som känner av ett annat fordon i ett angränsande körfält och aktivt styr fordonet tillbaka i körfältet och bort från faran.

Att nya X-Trail och ARIYA uppnådde identiska poäng i kategorin Safety Assist återspeglar Nissans strategi att göra den senaste säkerhetstekniken så tillgänglig som möjligt i alla modeller. Likheterna i de andra betygen mellan de två testade modellerna understryker detta ytterligare.

De starka resultaten hos nya X-Trail och ARIYA återspeglar liknande betyg som Qashqai uppnådde när den testades förra året. Qashqai och X-Trail är båda byggda på Alliance CMF-C-arkitekturen.

Uppdaterade Euro NCAP-betyg för Juke och Qashqai
Efter introduktionen av Juke Hybrid och e-POWER-drivlinan på Qashqai, har Euro NCAP bekräftat att klassificeringen för dessa fordon är opåverkad och att de erbjuder samma nivå av förarstöd och skydd som de traditionellt drivna versionerna.

David Moss, Senior Vice President, Regional Research & Development, AMIEO: "Den höga prestandan hos både nya X-Trail och ARIYA, som är två helt olika fordon, byggda på olika plattformar, visar på helhetstänket och säkerhetsstrategin som Nissan har för sina modeller. Utvecklingen av alla våra fordon börjar med en karossutveckling där vi använder avancerade material och tillverkningstekniker för att säkerställa hög strukturell styrka. Detta kompletteras med avancerade teknologier som fungerar som ett andra par ögon, identifierar potentiella faror och hjälper föraren att undvika en olycka."

Han tillägger: "Detta omfattande test- och betygsprogram från Euro NCAP gör det verkligen möjligt för konsumenter att förstå vad vi menar med Nissan Intelligent Mobility ur ett säkerhetsperspektiv och hur seriöst vi tar våra kunders välmående."

Euro NCAP har självständigt testat bilar sedan 1997 och bedömt de flesta av de nya modellerna som säljs med ständigt föränderliga kriterier. Förutom att testa bilarnas faktiska fysiska styrka vid olika simulerade kollisioner, testar och poängsätter organisationen även olycksförebyggande teknik.

De fullständiga Euro NCAP-bedömningarna av nya Nissan X-Trail finns här och för Nissan ARIYA här.

 

# # #

Om Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe Oy är Nissans import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland.
www.nissan.se

För ytterligare information kontakta:
Lotta Thulin, PR & Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 5806 806
E-mail: cthulin@nissan-europe.com

Om Nissan AMIEO (Afrika, Mellanöstern, Indien, Europa och Oceanien)

Nissan siktar mot att bli ett hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld. Hållbarhet är kärnan i Nissans långsiktiga vision, Ambition 2030.
För att möta kritiska miljö-, samhälls och kundbehov, syftar denna strategi till att leverera elektrifierade modeller och teknisk innovation på nyckelmarknader globalt.
Detta stärker Ambition 2030 som stödjer Nissans mål, att vara koldioxidneutralt över hela livscykeln för dess produkter och verksamhet till 2050. Nissan AMIEO-regionen, med EV36Zero i centrum, är redo att påskynda övergången till en elektrifierad framtid.

För mer information om Nissans produkter, tjänster och engagemang för hållbar mobilitet, besök  nissan-global.com. Du kan också följa oss på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn samt se alla våra senaste videor på YouTube.

Utfärdad av Nissan