Fakta om nya X-Trail

 

Konstruktion

Vid konstruktionen av nya X-Trail var målsättningen att kombinera de snygga och eleganta linjerna hos en modern crossover med det kraftfulla utseendet hos en typisk SUV. Istället för de grovhuggna, kantiga linjerna hos den tidigare generationen har nya X-Trail fått ett utseende av dynamisk premiumkaraktär.

 

Skulpturerade, muskulära linjer skapar en markerad silhuett, som inramas av eleganta kurvor och höga hjulhus samt av flera typiska kännetecken för Nissan, såsom boomerangformade bakljus, sammanbyggda strålkastare med LED-halvljus och den karaktäristiska D-pelaren. LED-lampor - för både hel- och halvljus - är standard på de mer påkostade modellerna och 19-tum lättmetallfälgar ger nya X-Trail ett imponerande utseende.

 

 

Premiumfinishen invändigt omfattar bland annat krominfattningar, geometrisk metalliclack och pianosvart inredning. Den extremt rymliga kupén har teaterinspirerade stolar och två extra stolar som tillval för att ge plats för sju personer.

 

Praktiska finesser är bland annat bakdörrar som kan öppnas i nästan hela 80 graders vinkel - betydligt mer än normalt - vilket gör det lättare att komma in och ur bilen, men också att sätta in eller ta bort en barnstol.  Komforten för passagerarna i mittraden har blivit betydligt bättre tack vare extra knäutrymme på grund av den längre hjulbasen samt mer skålade ryggar på de nya framsätena.

 

Stolarna på mittraden kan fällas ner och skjutas framåt eller bakåt och stolarna i tredje raden kan fällas fram för att öka bagageutrymmet.

 

 

En annan praktisk nyhet är en stor konsollåda mellan stolarna. Lådan är så stor att den till exempel rymmer en iPad eller en 10-tums surfplatta.

 

Flexibiliteten och mångsidigheten, som den föregående modellen var först med, är ännu mer påtaglig i nya X-Trail. Bland annat finns ett smart och innovativt dubbelt lastgolv, som gör att man får möjlighet att lasta på flera olika sätt. Lastutrymmet kan delas upp i ett övre och ett nedre utrymme med bara ett enkelt handgrepp. I det allra översta läget kan hyllan klara en last på upp till 10 kg och i det nedersta läget kan hyllan belastas med hela 75 kg.  Tack vare att lastutrymmet kan delas upp kan man till exempel lasta in en barnvagn och andra större föremål där nere och få en praktisk lastyta för mindre, lättare föremål i det övre utrymmet.

 

Dessutom är det lättare än tidigare att komma åt bagageutrymmet genom att bagageluckan styrs via fjärrkontroll.

 

Det sammanlagda resultatet är en dynamisk mix av en progressiv exteriör och en spatiös, praktisk interiör.

 

Teknologi

Nya X-Trail kommer att vara en av de mest avancerade bilarna på marknaden när försäljningen startar nästa år. Med full anslutning är X-Trail den första modellen som utnyttjar den senaste generationen av Nissan Connect med integrerad satellitnavigation, ljudanläggning och kommunikation.   Föraren av nya X-Trail har också tillgång till ett omfattande utbud av hjälpfunktioner som tillsammans utgör det avancerade säkerhetsystemet Nissan Safety Shield.

 

Alla funktioner har tagits fram för att underlätta livet för både förare och passagerare, så som man kan förvänta sig av en bil från Nissan. 

 

Nya Nissan Connect är ett av de främsta exemplen på innovativ teknik från Nissan. Den senaste versionen av Nissan Connect har utvecklats för att erbjuda anslutning via smartphone, som gör att föraren kan hålla kontakt med alla var han eller hon än befinner sig. Nissan Connect, med tillgång till ett anpassat utbud av appar som täcker musik, socialt nätverk, nöjen och resor via en 7-tum pekskärm i färg, är ett perfekt kit i nya X-Trail.

 

Den senaste generationen av satellitnavigering är integrerad med Google® för att erbjuda en mängd användbar information från väderleksrapporter till positioner för bensinstationer, hotell, restauranger och många andra intressanta platser. En funktion, som blivit mycket populär, är att man kan planera en resa hemma och skicka den till Nissan Connect-systemet i bilen genom att bara trycka på en knapp. Systemet består av såväl Bluetooth och integrering av mobiltelefon som AUX-ingång och USB-port.

 

Utöver integrering av mobiltelefon har systemet även Bluetooth audiostreaming. Föraren kan också utnyttja en unik och mycket avancerad mätarställning via en 5-tum TFT-färg display med inte mindre än 12 grafiska bilder. Man kan rotera mellan de olika grafiska bilderna och få råd och varningar för till exempel snitthastighet eller aktuell hastighet, navigering med instruktioner för varje sväng, ljudinnehåll, upplysning om trafikskyltar, råd om eco-körning och varvtalsinställning i 4WD-läge.

 

Chassi

Den föregående modellversionen av X-Trail intog en ledande ställning inom sin klass med Nissans avancerade elektroniska system för fyrhjulsdrift, ALL MODE 4x4i. Och nu fortsätter nya X-Trail att bibehålla ställningen som klassledare. Systemet styrs via ett vridreglage på mittkonsolen där föraren kan välja mellan lägena 2-hjulsdrift, Auto eller Lock, som innebär permanent fyrhjulsdrift.

 

I "standardläge" Auto övervakar systemet ständigt gaspådrag, motorvarv och vridmoment för att förutse om hjulen kommer att tappa greppet och överför kraft mellan främre och bakre axlarna vid behov. Systemet fungerar i hastigheter upp till 80 km/h.

 

Över denna hastighet reagerar systemet om hjulen spinner och flyttar drivkraften bakåt för att öka den dragkraft som krävs. Under besvärliga förhållanden och vid låg hastighet ger Lock föraren permanent fyrhjulsdrift i nya X-Trail. Men det finns också möjlighet att välja en modellversion med enbart tvåhjulsdrift.

 

Med fyra nyutvecklade elektroniska system är nya X-Trail bekvämare och säkrare än man kan förvänta sig av en kompakt SUV. Två av systemen är världsledande och det tredje finns för närvarande på premium Infiniti M.

 

De två världsledande systemen är Active Ride Control och Active Engine Brake. Active Ride Control övervakar vägytan för att upptäcka ojämnheter, som eventuellt kan orsaka krängningar i karossen, och systemet ändrar därför fjädringen för att kompensera ojämnheterna.  Active Engine Brake utnyttjar kraften och styrningen i , Xtronic-växellådan för att tillföra mer motorbroms vid kurvtagning eller när hastigheten sänks till stillastående. Det ger bättre kontroll vid inbromsning och kräver mindre kraft på pedalerna.

 

Det tredje systemet, som först infördes på premiumsegmentet, är Active Trace Control. Genom att utnyttja sensorer ombord på bilen som övervakar hastighet, styrningsvinkel, gaspådrag och bromskraft kan Active Trace Control bromsa varje hjul för sig vid behov för att minska understyrning och hjälpa föraren att välja en säkrare väg genom en kurva. Systemet är mycket effektivt på hala, våta vägar.

 

Andra system som X-Trail erbjuder är Uphill Start Support och Advance Hill Descent Control.

 

Drivlina

Vid utvecklingen av nya X-Trail var målsättningen att bli bäst i klassen när det gäller utsläpp, miljö och ekonomi.

 

Detta har man lyckats med på alla punkter genom att minska vikten överallt där det varit möjligt, trots att nya X-Trail är större än föregångaren. Till exempel är större delen av bakluckan tillverkad i plast, vilket har minskat vikten med sju kg.

 

Stora ansträngningar har också gjorts för att förbättra bilens aerodynamik med speciellt utformade dörrspeglar och till och med en spoiler som täcker ljuddämparen och bakre stötfångaren.

 

Ny teknik gör också att nya X-Trail kommer att inta en ledande position inom sin klass när det gäller motoreffektivitet tack vare nerskalning. Genom att man har reducerat kraftminskningsfriktionen i drivlinan i den senaste generationen av nerskalade motorer, erbjuder nya X-Trail samma utmärkta prestanda som med en större motor, men med den lilla motorns fördelar när det gäller ekonomi och utsläppsnivåer.

 

Ytterligare information om modellversioner och motoralternativ för nya X-Trail kommer att publiceras inför försäljningsstart i Europa nästa år.

 

###

 

Om NISSAN EUROPE 

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till de som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 16 000 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 695 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar och transportfordon. I dag erbjuder Nissan 24 innovativa produkter på den europeiska marknaden och ligger i topp för att bli det mest sålda asiatiska bilmärket i Europa

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 165 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se

 

Utfärdad av Nissan