29.6.2018 Detta unika projekt är resultatet av ett samarbete mellan Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House och Johan Cruijff ArenA, med stöd från Amsterdams klimat- och energifond (AKEF) och Interreg.

 

Lagringssystemet är på 3 megawatt och ger en mer tillförlitlig och effektiv energiförsörjning och -användning för arenan, dess besökare, grannar och det holländska energinätet. Kombinationen av kraftomvandlingsenheter från Eaton och motsvarande 148 Nissan LEAF-batterier, innebär att energilagringssystemet inte bara möjliggör ett mer hållbart energisystem, utan även skapar en cirkulär ekonomi för elbilsbatterier.

 

 “Tack vare det här energilagringssystemet, kommer arenan att kunna använda sin egen hållbara energi på ett smartare sätt och, i egenskap av Amsterdam Energy ArenA BV, kunna handla med batteriernas tillgängliga lagringskapacitet”, berättar Henk van Raan, chef för innovation på Johan Cruijff ArenA. “För arenan säkerställs en betydande mängd elkraft, även under ett strömavbrott. Det innebär att arenan kommer att bidra till ett stabilt holländskt energinät. Johan Cruijff ArenA är en av världens mest hållbara arenor och vägledande när det handlar om att introducera smarta innovationer, som det här unika energilagringssystemet.”

 

“Vi är mycket glada över att få vara en del av Europas största energilagringssystem, utvecklat för en kommersiell byggnad. Tack vare Johan Cruijff ArenA, kan vi idag visa att alternativa användningar av batterierna från Nissans elbilar kan bidra till att göra hela energisystemet mer effektivt och hållbart. Vi sätter vårt elektriska ekosystem i centrum för en hållbar framtid, med förändring av vårt sätt att köra och även förändring av vårt sätt att leva”, säger Francisco Carranza, VD för Nissan Energy. 

                                                                                                                                                                                      

Flexibel lagringskapacitet

 

Energilagringssystemet är viktigt för att skapa en balans mellan tillgång och efterfrågan på energi i Johan Cruijff ArenA. Lagringssystemet har en total kapacitet på 3 megawatt och 2,8 megawatt timmar, som är tillräckligt för att strömförsörja flera tusen hushåll. Denna kapacitet innebär också att energin som produceras av de 4 200 solpanelerna på arenans tak, kan lagras och användas optimalt. Energilagringssystemet kommer att tillhandahålla reservström, vilket minskar användningen av dieselgeneratorer och avlasta energinätet, genom att utjämna topparna som uppstår under konserter.

 

Johan Cruijff ArenA

 

Johan Cruijff ArenA är en viktig spelare i toppligan med internationella multifunktionsarenor. Den utgör hemmaarena för AFC Ajax och skådeplats för holländska landslaget, stora konserter, dansevenemang och affärsmöten. Johan Cruijff ArenA har över två miljoner besökare varje år. Johan Cruijff ArenA handlar helt och hållet om publikupplevelser. Tillsammans med sina samarbetspartners, erbjuder Johan Cruijff ArenA service och faciliteter på högsta nivå och arbetar ständigt för att skapa en optimal upplevelse för fans i och runt arenan.

 

Amsterdam Innovation Arena

 

Arenans nya energilagringssystem och tillhörande företag, Amsterdam Energy ArenA BV, är konkreta resultat av innovationsprogrammet som sköts av Amsterdam Innovation Arena, där kunskapsinstitutioner, myndigheter och företag som BAM, Nissan, Eaton och The Mobility House arbetar på framtidens arena.

 

Arenan och det intilliggande området fungerar som ett levande laboratorium – en hotspot för utprovning av innovationer i verkligheten. Innovativa koncept och idéer, liksom beprövade lösningar inom byggande, ledning och exploatering av arenor, kommer att spridas till arenor, sport- och rekreationsområden över hela världen via Johan Cruijff ArenA International. Samarbetspartners i Amsterdam Innovation Arena är: Johan Cruijff ArenA, Amsterdams kommunfullmäktige, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Nissan, Eaton, Honeywell och BAM.

Utfärdad av Nissan