Energi att spara - Nissan och Endesa tecknar avtal om utveckling av Europas första massmarknadsanpassade V2G-system

04.03.2015

  • Nissan och Endesa, ett bolag inom Enel Group, samarbetar för lansering av nyckelteknologier på marknaden
  • Banbrytande teknologi öppnar stora möjligheter för tvåvägsladdning och gör det möjligt för kunderna att minska kostnaderna genom att sälja energi från elbilsbatterier till elnätet
  • Första steget mot integrering av elbilar med sektorn för förnybar energi
  • En demonstration av systemet under verkliga förhållanden kommer att ske i Madrid i mars 2015

Genève, 4 mars 2015 - Nissan och Endesa, ett bolag inom Enel Group, har tecknat ett banbrytande samarbetsavtal i samband med den 85:e internationella bilsalongen i Genève. Avtalet banar väg för utvecklingen av ett V2G-system (vehicle-to-grid) för massmarknaden.

 

De två företagen har kommit överens om att samarbeta för att leverera ett V2G-system och en innovativ affärsmodell för att lansera denna teknologi.

 

Nissan, som är världens ledande tillverkare av elbilar med mer än 160 000 sålda Nissan LEAF över hela världen, inleder nu ett nytt kapitel inom mobilitet med noll utsläpp. Med hjälp av Endesas tvåvägs laddningsteknik skapas helt nya möjligheter att utnyttja kapaciteten hos batterier i elbilar. Projektet har sin grund i Nissans engagemang för att stödja hela miljötänkandet kring elbilar, inte bara själva bilen.

 

De två företagen har kommit överens om att samarbeta kring följande aktiviteter:

  • Lansering av V2G-tjänster på den europeiska marknaden
  • Forskning kring användandet av EV-batterier som kan få ett "nytt liv" inom stationära applikationer (bl.a. hushåll, byggnader, elnät)
  • Utveckla och utvärdera möjligheten att kunna erbjuda billig energi och mobilitetspaket

Paul Willcox, Chairman för Nissan Europe, berömde det innovativa systemet med tvåvägsladdning och de fördelar som detta innebär för en allt snabbare utveckling av elbilsmarknaden:  "Vi är övertygade om att denna innovation är en betydelsefull utveckling som kommer att gynna köpare av Nissan Leaf och e-NV200. Alla batterier i Nissans elbilar har möjlighet att lagra energi, som kommer att vara till stor nytta vid utvecklingen av smartare och mer ansvarsfull styrning av energiförsörjningen inom lokala elnät, och på så sätt minska totalkostnaden för ägare av elbilar. Detta innebär inte bara en möjlighet för privata kunder och fleet-kunder av Nissans elbilar. Det kan också utgöra ett stöd för stabiliteten i elnätet och visa hur varje elbil från Nissan kan utgöra en verklig social tillgång."

 

Faktum är att en av de viktigaste utmaningarna för elförsörjningssystemen är att säkerställa stabilitet i elnätet. Denna situation är särskilt relevant för länder med en hög nivå av förnybar energiproduktion. Och detta kommer bara att öka i framtiden. Nollutsläppsvisionen på längre sikt är att elbilar ska finnas i centrum av ett helt integrerat system, där bilägarna kan delta på energimarknaden med den energi som finns lagrad i elbilarnas batterier och på så sätt radikalt sänka driftskostnaderna.  Ett scenario på lite kortare sikt är att elbilsägarna inte bara kan bestämma när och var de ska ladda elbilen, utan även hur de ska förbruka och sälja den energi som lagrats i elbilen. De får påtagliga ekonomiska fördelar när det gäller energibesparingar, samtidigt som de maximerar användningen av grön energi.

 

"Flexibiliteten när det gäller lagring och frigörande av grön energi i elnätet, som erhålls tack vare implementeringen av V2G, kommer att ytterligare öka fördelarna med eldrift, som redan idag är mycket betydande och påtaglig i samhället.  Därför har Endesa, tillsammans med moderbolaget Enel och partnerföretaget Nissan, beslutat att samarbeta för att främja denna teknologi", sade Javier Uriarte, Head of Market Iberia, Endesa.

 

Tekniska fakta 

Detta Vehicle-to-grid-system (V2G) består av tvåvägsladdning från Endesa och ett energistyrningssystem, som också kan integrera förnybar energiproduktion vid sidan av elnätet såsom solpaneler och vindkraftverk. Genom att använda den här utrustningen kan ägare av Nissan LEAF eller e-NV200 ansluta och ladda bilen vid låg efterfrågan och vid tidpunkter då energin är billig, och sedan ha möjlighet att utnyttja elektriciteten, som lagrats i bilens batteri, hemma vid tidpunkter då avgiften för energin är högre. Eller återföra energin till elnätet och därmed göra en ren ekonomisk vinst. Elektricitet som producerats via solpaneler eller vindkraftverk kan användas för att ladda elbilen, för att förse hushållet eller företaget med energi eller för att återföra energi tillbaka till elnätet.

 

Denna unika överenskommelse mellan Nissan och Endesa medför att länder i Europa nu kan se över befintliga strategier för energistyrning för att anpassa sig till den teknologiska innovation som V2G-systemet innebär.

 

Endesa har utvecklat en V2G-teknik som till mycket låga kostnader är klar att lansera på massmarknaden efter flera års tester under verkliga förhållanden. Företaget visade upp V2G-tekniken första gången 2008 i Smartcity Malaga - ett testområde för smarta städer som drivs Enel Group. Senare, år 2012, presenterade Endesa hur denna teknologi utvecklats på forskningsanläggningen ZEM2ALL.

 

Som kulmen på utvecklingen av V2G-systemet kommer Endesa tillsammans med bilpartnern Nissan att arrangera en fullständig demonstration av det marknadsförberedda, lågkostnadssystemet den 12 mars 2015 i Madrid.

 

 

###

 

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 600 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 675 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil där 96 % av kunderna gärna rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 23 innovativa produkter på den europeiska marknaden under varumärkena Nissan och Datsun.

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 181 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se

 

Följ oss på: facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

Utfärdad av Nissan