YOKOHAMA, Japan – Nissan tillkännager idag sitt partnerskap med den brittiske äventyraren Chris Ramsey för att genomföra världens första helt elektriska köräventyr, från Nordpolen till Sydpolen.

Den vågade Pole to Pole-expeditionen kommer att starta i mars 2023. Ramsey och teamet kommer resa i en Nissan Ariya e-4ORCE över 27 000 kilometer över flera regioner och kontinenter med förutspådda temperaturer från -30⁰C till 30⁰C. Ramsey kommer att vara den första personen att köra från pol till pol, när han tar sig från Arktis genom Nord-, Central- och Sydamerika, innan han korsar till Antarktis.

Rutten kommer att ske genom några av världens mest extrema, brutala och samtidigt vackra landskap. Från snötäckta glaciärlandskap till förrädiska bergsöverfarter och vidsträckta ökendyner. Pol till pol-äventyret med en Nissan Ariya kommer att ta följarna genom hisnande och outforskade territorium.

"Vi är stolta över att tillkännage vårt partnerskap med Chris Ramsey och Pole to Pole-expeditionsteamet", säger Nissan Executive Vice President Asako Hoshino, global chef för marknadsföring och försäljning. "Den helt nya, elektriska crossovern-SUV:en Ariya gör att du kan ta dig längre, enklare och bekvämt. Med e-4ORCE teknik som ger förbättrad stabilitet och dragkraft på en mängd olika underlag, vet vi att det kommer att vara den perfekta partnern för Chris och hans team på deras utmanande elektriska resa."

Detta utmanande och spännande äventyr stödjer Nissan Ambition 2030, företagets långsiktiga vision att stärka mobilitet och vidare med elektrifiering som centralt fokus. Visionen syftar till att leverera innovativa fordon och teknologier som förbättrar kundernas resor och för samhället.

Som förberedelse för det iskalla arktiska och antarktiska förhållandena kommer Ramseys expedition Nissan Ariya e-4ORCE att modifieras med en anpassad robust exteriör passform för färden genom extrem terräng med uppgraderade hjul, däck och fjädring. Ytterligare en bil, en omodifierad Nissan Ariya e-4ORCE kommer att fungera som ett stödfordon i hela USA. e-4ORCE är Nissans mest avancerade fyrhjulskontrollteknik som exakt hanterar uteffekt och bromsprestanda för jämnhet och stabilitet.

Systemet förbättrar bilens spårförmåga och följer den avsedda körlinjen under en mängd olika väderförhållanden, inkl. vått och snöigt väglag, utan att föraren behöver ändra sin körstil.

Detta är inte den första helt elektriska expeditionen för Chris Ramsey. Han har genomfört äventyr i elfordon i över ett decennium. 2017 blev han och frun Julie det första laget som genomförde Mongol Rallyt i ett helt elektriskt fordon. Paret reste över 16 000 kilometer genom flera platser under 56 dagar i sin egen Nissan LEAF.

Chris Ramsey, grundare av Pole to Pole, säger: "Vårt uppdrag är att visa att elfordon kan hantera de tuffaste miljöer – från polernas bittra kyla till Sydamerikas varma och fuktiga djungel, och illustrera att de är spännande att köra samtidigt som man möter de dagliga kraven från förare runt om i världen. Det är fantastiskt att se en så viktig och innovativ global varumärkespartner med vår expedition."

 

# # #

För mer information om Nissans produkter, service och företagets åtagande gällande hållbarmobilitet, besök nissan-global.com. Du kan också följa oss på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn samt se våra senaste videos på YouTube.

Om Nissan Motor Co., Ltd.

Nissan är en världsomspännande fordonstillverkare som har i sitt vittomspännande produktutbud över 60 olika modeller under varumärkena Nissan, INFINITI och Datsun. Verksamhetsåret 2018 sålde företaget ca 5,52 miljoner fordon globalt och hade en omsättning på 11,6 biljoner JPY. Nissans globala huvudkontor ligger i Yokohama, Japan, och svarar för verksamheten i Asien och Oceanien; Afrika, Mellanöstern och Indien; Kina; Europa; Latinamerika; och Nordamerika. Nissan har varit partner med den franska tillverkaren Renault sedan 1999 och förvärvade en andel på 34 % i Mitsubishi Motors 2016.

Om Nissan i Europa

Bland alla utomeuropeiska tillverkare, hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 16 000 anställda i sin europeiska verksamhet inom design, forskning och utveckling, produktion, logistik, försäljning och marknadsföring.

Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland, tillverkades 2019 fler än 465 000  bilar, inklusive prisbelönta crossovers, transportbilar samt Nissan LEAF. Med målet om noll utsläpp och noll döda på vägen är Nissan ledande inom området med sin vision om Intelligent Mobility. Denna 360 graders riktning mot framtidens mobilitet kommer att förankra kritiska företagsbeslut om hur bilar drivs, körs och hur de integreras i samhället.

Om Nissan Nordic Europe Oy

Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland, Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca 175 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.nissan.se

För ytterligare information kontakta:
Lotta Thulin, PR & Communications Manager
Mobile: +46 (0)70 5806 806
E-mail: cthulin@nissan-europe.com

Utfärdad av Nissan