• Fakta om försäljningen av helt nya Nissan Micra avslöjar kundernas mest populära karossfärger
  • Enigma Black är förstahandsval bland kunderna i hela Europa – så som det var för tio år sedan
  • Energy Orange och de övriga ljusa färgnyanserna svarar för mer än en fjärdedel av försäljningen
  • Historisk information om de äldre versionerna, avslöjar hur konsumenternas smak har förändrats
  • Påverkan av sociala trender avslöjas – t.ex. "Apple-effekten" bakom populariteten för vitt
  • Nissans designexperter förutser även mer livfulla karossfärger i framtiden

 

25.9.2017 Nissan har presenterat fakta om försäljningen av helt nya Micra i en spännande form, som visar vilka karossfärger kunderna väljer.  Av detta framgår att klassiska Enigma Black för närvarande ligger i topp, men sida vid sida med Gunmetal Grey.

 

Samtidigt informerar Nissan om vilka färger köparna av Micra har valt tidigare. I fom av en häftig, flerfärgad grafisk bild får man en intressant insikt i hur färgpaletten för populära Micra  – och konsumenttrenderna – har förändrats under mer än 15 år.

 

2017: Tillbaka till svart efter tio år

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

Helt nya och femte generationen av Micra började säljas i mars i år. Som framgår av bilden ovan, är kundernas första val ett oavgjort resultat, med Enigma Black och Gunmetal Grey på 21% - dvs ungefär var femte bil som beställs i Europa är i någon av dessa karossfärger. 

 

Det är en återgång till svart och till det som var inne då Micra var den mest sålda bilen, för exakt tio år sedan, som avslöjas av de tidigare försäljningsuppgifterna (se nedan).

 

Glaze White är nummer tre (14%) och strax därefter kommer Nissans nya, livfulla och häftiga karossfärger Passion Red (11%), Energy Orange (9%) och Power Blue (7%). Tillsammans svarar de för en fjärdedel av alla Micra som sålts fram tills idag.

 

Micras uttrycksfulla design, tillsammans med det omfattande personanpassningsprogrammet, är viktiga faktorer för att fånga kundernas intresse. Programmet ger kunderna möjlighet att välja kontrasterande nyanser för stötfångarna, dörrarna, fälgarna och backspeglarna. Dessutom kan detaljer på sätena, dörrklädseln och instrumentpanelen personanpassas.

 

Det finns mer än 100 olika kombinationer att välja bland. Det överkomliga priset har spelat en viktig roll för den höga efterfrågan. I snitt har kunderna endast behövt spendera ca 3.800 kr för att få bilen just i den stil de vill ha den.

 

Dagens färgval kontrasterar starkt mot Micras färgpalett och kundernas val från tidigare perioder under bilens livstid.

 

I slutet av 1900-talet, till exempel, var världen fokuserad på det nya millenniet och vad de kommande 100 åren skulle innebära för människan. Det medförde att bilköpare var extremt intresserade av futuristiska metallic-färger, vilket innebar att olika silvernyanser stod för en femtedel av alla sålda Micra.

 

 

2003: Blått och silver dominerar efterfrågan

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

Trenden för futuristiska silvernyanser var fortfarande starkt framträdande 2003 (ovan), ett år efter lanseringen av den tredje generationen av Micra. En ny, ljus färg som blev tillgänglig för första gången - Cornflower Blue - var också mycket populär. Den förekom ofta i marknadsföringsmaterialet för bilen, vilket visar hur starkt marknadsföringen kan påverka kundernas val.

 

Men Micras färgpalett var fortfarande mycket konservativ. Det fanns inte många ljusa och livfulla karossfärger, förutom två nyanser av grönt. Observera också hur få vita bilar som såldes ... fast en förändring var på väg.

 

 

2007: Ett bredare sortiment av färger för Micra

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

2007 fick Micra en ansiktslyftning både när det gällde design och teknik och samtidigt tillfördes nya och fler färger. Bilden (ovan) visar hur försäljningen fördelades jämnare än tidigare mellan de 12 olika färgvalen. Svart var storsäljaren, precis som idag.

 

De blåa och gröna färgerna har försvunnit, och det finns nu två röda. Vitt börjar bli alt mer populärt och speglar de sociala trenderna kring konsumentteknologi - till exempel efterfrågan för Apple iPhone.

 

 

2012: "Apple-effekten" slår igenom för fullt

 

Micra Psycolourgy - Evolution of customer colour choice

 

2012 (ovan) säljer Nissan den fjärde generationen av Micra. Det mest uppseendeväckande är den enorma försäljningsökningen av vita bilar – "Apple-effekten" slår igenom för fullt – och den markanta minskningen av svarta bilar.

 

Blått har gjort comeback, med tre olika varianter att välja bland. Orange står för en mycket liten efterfrågan – något som har svängt tillbaka igen 2017 med helt nya Micra. Idag står Orange för 9% av försäljningen.

 

Hur väljer Nissan karossfärger?

 

Färgvalen för helt nya Micra började samtidigt som designteamet påbörjade de första lösa skisserna på den nya bilen - för omkring fem år sedan.

 

Nissan strävar alltid efter att använda karossfärger som är spännande för kunden, men som också förstärker karaktären och utseendet på bilen. Historiska fakta för försäljningen - som de avslöjade siffrorna ovan - analyseras alltid. I ett så konkurrensutsatt segment som B – kombicoupéer, var Nissan övertygade om att kunderna var mottagliga för djärvare färger – därför lanserades Energy Orange och Pulse Green.

 

Priyanka Gaitonde, Senior Colour Designer på Nissan Design Europe, säger:"Redan från första början var det allra viktigaste för Micra att få kunden att känna sig som ett med bilen och visa upp bilens djärva, uttrycksfulla och sportiga design."

 

Hon fortsätter: "En av de djärva färgerna som vi valde var Energy Orange. Orange är redan en betydande karossfärg för Nissan – till exempel på Nissan GT-R. Men den speciella nyans som valdes av designteamet hade som målsättning att representera den optimistiska karaktären för helt nya Micra.”

 

Så vad händer i framtiden? Vi kommer att fortsätta erbjuda allt fler alternativa karossfärger, tack vare ännu bättre färgteknologi. Det gör att vi kan matcha sociala trender som påverkar kundernas val. Svart kanske blir populärt igen, men inom branschen tror man att färger med stort färgdjup kommer att öka. Färgdjup är ett mått på färgens renhet och hänförs ofta till procent av andelen vitt, svart eller grått i färgen. Färger med stort färgdjup uppfattas som mycket livfulla och med en renare fördelning av färgerna.

 

Kraven på anpassning förväntas också öka. På många områden kräver konsumenterna idag att få möjlighet att själva utforma de produkter som de köper. Undersökningar visar också att kunder är villiga att betala mer för en personanpassad produkt, om de kan involveras aktivt i utformningen och utvecklingen av produkten.

 

 

 

Utfärdad av Nissan