2017 års Nissan GT-R: fräsch look och ännu mer kraft – världspremiär vid den internationella bilsalongen i New York

 

23.3.2016


NEW YORK, USA (23 mars 2016) – Vid den internationella bilsalongen i New York, avtäckte Nissan i dag 2017 års modell av GT-R. Under täckelset dolde sig en bil med en ny spännande look, kraftigt förbättrad körprestanda och flera nya finesser. Förändringarna är de mest långtgående som gjorts sedan modellen först lanserades 2007.

 

Fronten på nya GT-R har fått en total ansiktslyftning. Den nya ”V-motion”-grillen i matt krom, är ett karakteristiskt kännetecken i Nissans senaste formspråk. Grillen har fått ett nytt mönster och är nu större för att kunna ge motorn bättre kylning. Den nya motorhuven är kraftigt förstärkt vilket bidrar till stabiliteten vid körning i högre hastigheter. Frontspoilerläppen och stötfångaren fram går också de i ny design och under strålkastarna sitter lister vilket tillsammans ger nya GT-R en helgjuten racinglook och ännu bättre downforce.


Sidoprofilen på GT-R karakteriseras av redan välbekanta aerodynamiska linjer, men trösklarna har blivit ännu bredare för att förbättra luftflödet ytterligare. Även bilens bakparti har genomgått en grundlig uppfräschning. Man kan direkt se att GT-R håller kvar vid sina karakteristiska fyra runda baklyktor, men en närmare granskning avslöjar också nya karossdetaljer som förbättrar luftflödet, liksom ventilationsgaller intill de dubbla ändrören på var sida. Dessutom har den linje som skiljer den undre, svarta delen från karossplåten ovanför höjts för att ge bilen en bredare och mer aggressiv look bakifrån. De utvändiga förändringarna ger inte bara GT-R en ännu sportigare utstrålning utan förbättrar också aerodynamiken: de sänker luftmotståndskoefficienten samtidigt som bilens downforce är oförändrad jämfört med dagens modell – allt för att bibehålla stabiliteten i högre hastigheter.

 

Fullt i linje med vad som anstår en högprestanda-sportbil av denna kaliber, möts man av en helt förstklassig interiör när man tar plats i kupén. Hela instrumentpanelen är ny. Den är klädd i ett högklassigt läder som på ett elegant sätt sytts samman med TAKUMI-precision. Den horisontellt svepande utformningen ger de i framsätet en känsla av hög stabilitet, medan linjen från instrumenttavlan till mittkonsolen åstadkommer en utpräglat förarfokuserad miljö för personen bakom ratten.

 

Dessutom har instrumenttavlans layout förbättrats och förenklats. Integrerade reglage för navigations- och ljudsystemen har minskat antalet knappar från 27 i den tidigare modellen till endast 11 i 2017 års version. Den nu hela 8 tum stora pekskärmen har stora symboler för att vara extra enkel att använda. Ett nytt displayreglage, monterat på mittkonsolen av kolfiber, underlättar handhavandet ännu mer.

Växlingspaddlarna sitter nu placerade på ratten (som också den är ny), vilket gör det möjligt att växla mitt i kurvorna utan att behöva ta händerna från ratten. Såväl växlingspaddlarna som ventilationsreglagen levererar en bättre känsla och också ett distinktare ljud när man använder dem.

 

”Som varande Nissans flaggskepp när det gäller körprestanda, utvecklas GT-R hela tiden vidare. ”V-motion”-grillen gör att GT-R nu stoltserar med Nissans senaste formspråk. Med sin makalösa aerodynamik och nu uppdaterade interiör, har GT-R fått en mognare karaktär som löper vidare också in i framtiden”, förklarar Mamoru Aoki, Executive Design Director på Nissan.


 Den prisbelönta 3,8-liter stora 24-ventilers-, dubbelturbo-V6:an i GT-R– där varje exemplar är monterat för hand av sin egen TAKUMI-mekaniker – levererar nu 570 hk (vid 6.800 v/min) och ett vridmoment på 633 Nm. Dessa motorer är ett konkret uttryck för TAKUMI-expertisen. Effekthöjningen, som är ett resultat av individuell tändningsinställning för de olika cylindrarna och extra kick från turboladdarna, ger nya GT-R en helt överlägsen acceleration vid medelhöga och höga varvtal (fr. 3.200 v/min och uppåt). Motorn har parats hop med en mycket förfinad 6-stegad dubbelkopplingsväxellåda, som ger jämnare växlingar och också är tystare. Det välbekanta GT-R-ljudet har också uppgraderats – aldrig har bluddret från motorn låtit så bra som nu. Resonansen i de nya titanljuddämparna tillsammans med det mäktiga ljudet från Active Sound Enhancement (ASE) gör körupplevelsen extra intensiv när man accelererar.

 

GT-R har alltid betraktats som en av världens bästa bilar när det gäller köregenskaperna och 2017 års modell bjuder på ännu mer förfinad kurvtagningsförmåga. Ny upphängning och styvare kaross resulterar i bättre stabilitet vid snabba sidoförflyttningar liksom i högre kurvhastighet.  För greppet i underlaget svarar däcken på de nya, 20 tum stora, smidda, polerade "Y-spoke"-lättmetallfälgarna.

 

Trots sin vässade prestanda är 2017 års modell av superbilen GT-R den bekvämaste hittills – den ger en ny känsla av elegans och förfining, som man endast undantagsvis kan få i en bil med så höga prestanda. Nya GT-R bjuder på bättre åkkomfort än den utgående modellen och är tack vare nya ljudabsorberande material också mycket tystare i kupén, i alla hastigheter.

 

”Nya GT-R erbjuder en alltid lika en magpirrande körupplevelse för den som sitter bakom ratten, var man än kör. Vi har fortsatt att pressa prestandan till den yttersta gränsen – bilen är nu potentare än någonsin. Samtidigt har vi gjort den med förfinad, för att på så sätt ta den totala körupplevelsen till en helt ny nivå. Vi är mycket stolta över att nu kunna presentera vad vi menar är den ultimata GT:n – en bil med häpnadsväckande prestanda, nyvunnen förfining och en resultatrik racinghistoria”, framhöll Hiroshi Tamura, Chief Product Specialist för GT-R.

 

För 2017 års modell av GT-R finns nya färger att välja på, både in- och utvändigt. Alla lyfter de fram bilens avancerade karaktär på ett perfekt sätt. Paletten för exteriörfärger har utökats med flerlagerslacken ”Blaze Metallic”, och för interiören i Premium Edition, som går i semianilinläder, erbjuds kunderna fyra alternativ:+ nya Black/Rakuda och Samurai Black, liksom alltid lika populära Black/Amber Red och Black/Ivory.
               

Beställning av 2017 års modell av Nissan GT-R för Europa, kan göras från april och de första leveranserna beräknas ske under sommaren.

 

För bilder och mer information om Nissan GT-R, gå in på www.NissanNews.com.

 

 

###

 

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 600 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 675 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil där 96 % av kunderna gärna rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 23 innovativa produkter på den europeiska marknaden under varumärkena Nissan och Datsun.

 

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca. 185 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se, http://www.nissan.se/

 

Följ oss på: facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

Utfärdad av Nissan